top of page

A​cne

Acne is er in ontzettend veel variaties. De kenmerken van acne zijn welbekend: mee-eters, rode bultjes en soms flinke onderhuidse ontstekingen. Met als mogelijk gevolg huidoneffenheden, zoals rode of bruine vlekjes en acnelittekens. Acne komt voor bij jong en oud, man en vrouw. Acne kan het zelfvertrouwen behoorlijk aantasten.


Net zoals er veel vormen van acne zijn, zo zijn er ook veel verschillende oorzaken. Uiteraard spelen in de pubertijd de hormonen een belangrijke rol. De dan voorkomende verhoogde talgproductie zorgt voor verstopping van de talgkliertjes. In de talgklier bevind zich de propionibacterium acnes, die roept ontstekingsreacties op en er ontstaan rode bultjes.

Ook de genen kunnen een rol spelen: als er via de ouders een genetische belasting is doorgegeven die gevoelig maakt voor acne. Maar de overige oorzaken zullen ook aanwezig moeten zijn, anders ontstaat er geen acne.


Er bestaat niet zoiets als dé oorzaak van acne. Vaak is het een combinatie van bovenstaande oorzaken. Daarnaast zijn er tal van factoren die acne kunnen uitlokken, zoals stress, verkeerde huidproducten, droge of juist vochtige lucht, te veel melkproducten, snelle suikers, roken en schurende kleding.


Daarom heb ik ook geen standaard acnebehandeling. Er zijn verschillende mogelijkheden om de acne aan te pakken. Uiteraard het inzetten van de juiste producten, maar ook met apparatuur kan er een bijdrage geleverd worden aan de verbetering van de huidstructuur. Welke behandeling er ook wordt gekozen, er is altijd geduld nodig. In kuurverband acnebehandelingen ondergaan en thuis de huid goed verzorgen gaat zeker helpen. Wanneer er mee-eters zijn, is de acnebehandeling anders dan wanneer er veel ontstekingen zijn. Eventuele littekens die na de acne achter zijn gebleven, kunnen worden verminderd.


Soms is er sprake van ernstige acne waarbij de behandelingen die ik in de salon kan aanbieden geen oplossing zullen geven. Dan zal ik dat uiteraard aangeven en toelichten wat een arts in zo’n geval nog voor mogelijkheden heeft. Want die zijn er, dus wanhoop niet.


bottom of page